Eläkkeelle köyhänä vai passiivisen tulovirran kera?

03.08.2019

Oletko viime aikoina tarkistanut, minkä verran tulet saamaan eläkettä, kun jäät pois työelämästä? Pelottaako, miten pärjäät silloin? Odotatko innolla, sillä olet tehnyt viisaita ratkaisuja jo aiemmin? Mitä muut tuttavasi ovat tehneet? Tässä postauksessa avaan tuntojani, pelkojani ja mahdollisuuksia. Katsastan vaihtoehtoja, miten voi toimia, jos eläkäkertymä ei riitä mukavaan elämiseen.

Tarkista oma eläkekertymäsi! 

Voit tehdä sen kätevästi netissä pankkitunnuksillasi vaikkapa Ilmarisen sivuilta www.ilmarinen.fi 
Voit nähdä siellä mielenkiintoisia tietoja ja tehdä arvioita, minkä verran voisit saada eläkettä, milloin on alin, tavoite tai ylin eläkkeelle jäämisikäsi ja minkä verran sen jälkeen voit saada eläkettä. Tarvitset pankkitunnukset, jotta pääset tarkistamaan tilannettasi.

Katselin omiani ja tein arvioita. Ei ole hääppöinen tilanne. Jos maksaisin joka kuukausi 1000 euroa yel-vakuutusta, tuloni olisivat n. 1200 € / kk bruttona. Jos saisin n. 3000€ palkkaa työstä siihen saakka, kunnes jään eläkkeelle, saisin saman verran eli n. 1200 euroa kuussa miinus verot.

Köyhyys odottaa!

Mitä eläketurvakeskus kirjoittaa aiheesta: "Eläkeläisten köyhyys on Suomessakin todellista. ETK:n tutkimuksen mukaan lähes puolella eläkeläisistä on jonkinasteisia toimeentulovaikeuksia. Kolmasosalla rahat kuluvat kokonaan välttämättömiin menoihin. Noin kymmenellä prosentilla eläkeläisistä on taloudessa tätäkin vakavampia vaikeuksia. Omalla terveystilanteella onkin selkeä kytkös taloustilanteeseen, sillä terveydenhoito- ja lääkekulut nielevät monella heikkokuntoisella eläkeläisellä merkittävän osan tuloista" Lähde: https://www.varma.fi/köyhyys kolkuttaa ovella. Kannattaa lukea artikkeli, eikä pistää päätä pensaaseen.

Ei siis passaa sairastua eläkkeellä tai ennen sitäkään. Laskin monenlaisilla palkkatuloilla ja yel- vakuutusmaksuilla vanhuuseläkettäni ja sain varmuuden siitä, että nyt on aika tehdä jotain, jotta voisin turvata elämäni eläkkeelläkin. Tiedän, että se ei voi olla palkkatyötä, sillä vaikka eläkkeeni karttuisi, en ehtisi saada säästöön niin paljon rahaa, että saisin vaikka 4500 euroa bruttona käteen, kun jään eläkkeelle. Sen suurunen tulo, antaisi kohtuullisen mukavat eläkepäivät, joskin ei sekään mitään pröystäilyä sallisi.

Koska en aloittanut säästämistä 40 vuotiaana tai nuorempana, niin en ehdi enää vajaassa 10 vuodessa säästää niin paljon kuukaudessa.

Meillä jokaisella on omat unelmamme ja elämäntyylimme. Tuolla summalla (4500 €/kk) voisi hieman matkustella, auttaa lapsen lapsia ja viettää leppoisia eläkepäiviä. Rahaa jäisi sairastamiseen ja lääkkeisiinkin.

Miljonäärinä eläkkeelle?

CNBC:n mukaan 23-vuotiaana pitäisi laittaa kuukausittain sukanvarteen 415 dollaria eli noin 371 euroa, 30-vuotiaana 651 dollaria eli noin 581 euroa, 35-vuotiaana 912 dollaria eli noin 815 euroa ja 40-vuotiaana 1300 dollaria eli noin 1 161 euroa. Laskelma perustuu oletuksille 67 vuoden eläkeiästä ja kuuden prosentin vuosituotosta. Silloin olisi dollarimiljoona säästettynä ja se takaisi sen 4500 dollaria kuukaudessa tuottoa säästölle.

Linkin takaa lähde yllä oleville luvuille. Suomen oloissa säästämisestä ja miljonäärinä eläkkeelle jäämisestä. https://www.is.fi/taloussanomat

Toiveikasta vai ahdistunutta pohdiskelua?
Koska tuo ylläoleva suunnitelma, ei enää voi onnistua tässä iässä, kun eläkeikään on n. 10 vuotta, mietin erilaisia vaihtoehtoja ja sain monia ajatuksia.

Paras niistä olisi NYT ryhtyä luomaan sivutuloja siten, että tekemäni työ tuottaisi kuukausittain myös silloin, kun jäisin eläkkeelle. En tarkoita sellaisia sivutuloja, jotka perustuvat minun päivittäisiin töihin, vaan sellaisia, jossa maksetaan tuloa senkin jälkeen kun olisin lopettanut työn teon tai työmäärä olisi alle 5 tuntia viikossa.

Tarkistin vielä voinko tienata eläkkeellä ollessani. Voin. Vanhuuseläkkeellä ei ole rajaa sille, miten paljon voin tienata. Työkyvyttömyyseläkkeellä on rajat. Joten toivon pysyväni terveenä eläkeikääni saakka.

4 VAIHTOEHTOA PASSIIVISEEN TULOVIRTAAN


Miten voin luoda sivutuloja siten, että tekemäni työ tuottaa eläkkeelle siirtyessänikin, vaikka en tekisi töitä enää? Siihen on muutama vaihtoehto. Mikä niistä on paras, sen päättäköön lukija itse!

1) Ryhdy kirjalijaksi
Kirjoitan bestsellerin, kirjan, jota myydään rutkasti ympäri maailmaa vuosikymmeniä, siitä tehdä tv-sarja / elokuva. Kuten esimerkiksi Harry Potterin kirjoittaja J.K Rawling. Hän oli ensimmäinen yli miljardin ansainnut kirjailija. Tsekkaa täältä lisää hänestä ja hänen tienisteistään;  https://en.wikipedia.org/ J._K._Rowling  

2) Sävellä, soita, laula, sanoita musiikkia

Sävellän musiikkia, teen hittejä, joista saan Teosto maksuja aina kun niitä soitetaan. Tosin yhdellä hitillä Suomessa, ei pitkälle pötkitä. Teoston sivuilta löysin tekijän itse kirjoittaman tarinan. Anssi Kela avaa tarinallaan Levoton tyttö biisistä tienaamansa rahat. Tsekkaa juttu täältä: https://www.teosto.fi

3) Perusta tuottoisa osakeyhtiö

Perustan menestyksellisen yrityksen ja saan osinkoja tuotoista ja yritys jatkaa menestyksellistä toimintaansa, kun siirryn eläkkeelle. Täältä lisää tietoa osinkotuloista https://www.yrittajat.fi/osinkotuloverotus.  TOP 1000 lista 2018 eniten ansaitsevista Suomessa on myös mielenkiintoista luettavaa https://yle.fi/uutiset/3-10473276

4) Rakenna mlm-verkosto

Rakennan monitasoisen (mlm) verkoston, jonka jäsenet käyttävät tuotteita ja tilaavat niitä emoyhtiöltä kuukausittain tai vähintään kerran vuodessa. Täältä lisää näkökulmaa verkostomarkkinoinnilla saaduista tuloista tänä päivänä. https://www.businessforhome.org/


MITÄ TARKOITTAA PASSIIVINEN TULOVIRTA?

Tarkennan tulojen tulevan siis siitä, että olen lopettanut työn tekemisen ja saan tuloja tekemättä enää mitään. Jossain kohtaa tulot tietenkin vähenevät, kun suosio laskee ja taiteilijana jään unholaan. Viimeisessä vaihtoehdossa (4) tulot voivat jopa nousta, vaikka en tekisi mitään muuta, kuin täyttäisin yrityksen vaatiman kuukausitilauksen, joka on yleensä n. 80-150€ kuukaudessa, riippuen yrityksestä ja senkin voi tehdä yleensä autoship - tilauksena, josta ei tarvitse siis huolehtia lainkaan, ellen halua muuttaa tilauksen sisältöä.

POHDISKELUA VAIHTOEHDOISTA LUODA PASSIIVINEN TULOVIRTA

Olen tokin säveltänyt biisejä, mutta tuskin voisin ne itse tehdä kokonaan, joten saisin Teostosta pienen siivun, kun joku tähtiartisti esiintyisi. Itse en lavalle nousisin laulelemaan. Ei tämä ihan mahdoton vaihtoehto ole, mutta samanlainen, kuin kilpailisi hiekkarannalla olevien hiekkajyvien kanssa kauneudesta ja kirkkaudesta. Olisiko tämä ihanteellinen vaihtoehto?

Olen myös kirjoittanut paljon, joten kansainvälinen bestseller voisi olla mahdollinen saavuttaa. Kuinka monta vuotta minun pitäisi kirjoittaa, en osaa sanoa ja nousisivatko kirjani lukijoiden suosikiksi. Mahdoton arvailla. Haluanko tätä vai jotain muuta?

Perustan osakeyhtiön ja saan osakkuuden kautta osinkoja vuositasolla. Kun eletään palkasta palkkaan ja lähes matti kukkarossa, eikä ideoita ole, en pysty nyt arvioimaan, löydänkö sellaisen idean, rahoittajat ja kumppanit, että voisimme menestyä niin hyvin, jotta osinkoja tulisi vaikkapa seuraavat 10-30 vuotta. Onhan tämä mahdollista, mutta onko tämä juuri sitä, mitä haluan tehdä ennen eläkkeelle siirtymistä? Minun tulisi sitoutua 24/7 seuraavat noin 10 vuotta rankkaan työntekoon suurella riskillä. Tai kävisikö minulla hyvä tuuri ja kaikki sujuisi kuin itsestään?

Jos rakennan verkoston, eli tiimin ja koulutan heitä käyttämään tuotteita heidän ongelmien ratkaisuun (esim. hyvinvointi), niin tiedän, että voin nyt työlläni ensimmäisestä kuukaudesta alkaen saada sivutuloja, tekemällä esim. 5-20h/ viikossa töitä.

Ja kun opetan heitä opettamaan, syntyy monitasoinen verkosto, jossa voi olla satoja, tuhansia ihmisiä tilaamassa yrityksen tuotteita. Minulla on edelleen yli 12 vuotta sitten tehdystä työstä satunnaisia tuloja emoyhtiöltä, kun verkostoni jäsenet tilaavat tuotteita hyvinvointiinsa. Tiedän, että systeemi toimii ja voin luottaa siihen.

Verkoston rakentamisessa on myös omat riskinsä, niin kuin elämässäkin yleensä. Pitää osata valita luotettava yritys, jolla on trendikkäät huipputuotteet joita ilman ei haluta olla. Tarvitaan myös toimiva ylälinjan sponsori, joka osaa opettaa ja haluaa valmentaa. Niitä ei kasva joka oksalla.

Sitä paitsi olen kyllästynyt tekemään kiusallisia soittoja tuttavapiiriin ja kyselemään kiinnostaisiko heitä tuotteet tai lisätulomahdollisuus. Miten tämän hankalan osan voisi sivuuttaa?

ENTÄ SINÄ?
Millaisia ajatuksia sinulle nousee? Laita kommenttia ja jos sinulla on kokemuksia, niin kirjoita ihmeessä niistä minulle suoraan, kiitos! Artikkelin alla suora sähköpostiosoite minulle.

MIKÄ VOISI TOIMIA MELKEIN KAIKILLA?
Näistä neljästä vaihtoehdoista vain yksi on jokaisen ulottuvilla ja sen on 4. vaihtoehto; rakentaa verkosto, joka tilaa ja käyttää säännöllisesti yrityksen tuotteita. Näistä ostoista, eli verkoston luomasta kuukausiliikevaihdosta yritys maksaa bonuksia sovitun, kaikille yhteisen ja demokraattisen järjestelmän mukaan. Uskotko siihen?

Tuloja verkoston liikevaihdosta

Business for home - sivulla https://www.businessforhome.org/ olevassa eniten ansaitsevien listassa ykkösenä olevan pariskunnan olen henkilökohtaisesti tavannut muutaman kerran, mm. Lontoossa ja Tukholmassa. Heidän kuukausitulonsa ovat 2,1 miljoonaa dollaria.

Sijalla 37. olevan naisen nettivalmennuksessa olen ollut, hän nousi kolmessa vuodessa ansaitsemaan vuositasolla useita miljoonia. Nyt kuukausitulot 260 000 dollaria. Katso taulukosta itse. Tiedän, että luvut ovat oikein. Tämä sivusto on sitoutumaton julkaisija, joka on kaikkien alaa tuntevien tiedossa.

Sijalla 51. 54. ja 69. olevat pariskunnat olen tavannut henkilökohtaisesti useaan kertaan. He ovat ansainneet näitä tuloja jo yli 10 vuotta putkeen.

Sijalla 87. olevan pariskunnan olemme henkilökohtaisesti olleet yhteydessä monen monta kertaa, he ovat FB-tuttujamme ja lensimme vuonna 2016 samalla lennolla Bangkokista Moskovaan jutellen siitä, miten mennään eteenpäin. Sen jälkeen he lähtivät mukaan toiseen verkostoon ja ovat reilussa 2 vuodessa nousseet 87 sijalle kuukausitulot 195 000 dollaria. En tiedä, kuinka kestävällä pohjalla kyseisen yrityksen liiketoiminta on, kysymys on ts. kryptovaluutan siirtoon liittyvästä teknisestä tavasta.

Sijalla 88. olevan pariskunnan valmennuksessa olen parhaillaan. Tästä pariskunnasta tiedän paljon. Vaimo on ollut kotiäiti ja isä hammaslääkäri. Tiedän heidän tarinansa ja miksi he lähtivät mukaan, vaikka erityisesti vaimo inhosi verkostomarkkinointia, eikä halunnut kertoa tuotteista kenellekään tutulle, sen sijaan hän päätti tarjota tuotteita kylpylöille.

Tämä tapahtui yli 10 vuotta sitten. Nyt perheen 3 poikaa toimivat myös samassa yrityksessä. Vaimo oli välillä syövän takia vuoden poissa työn teosta, silti hänen tulonsa ja tiiminsä vain kasvoi. Nyt hän rakentaa edelleen tiimiään, kouluttaa ja antaa suurta arvoa jäsenilleen. Tienistit sen mukaiset. Rahan takia ei töitä tarvitsisi tehdä, mutta hän nauttii siitä ja haluaa jatkaa.

Kaikki nämä neljän vaihtoehdon tarinat ovat aivan uskomattomia ja poikkeuksellisia, joskin tosia. Jokaisen meistä ei tarvitse tavoitella huippumenestystä, aivan kuten kuntolijakaan ei tavoittele olympiavoittoa. Tavoitteena oleva 4500 euroa nettona kuukaudessa ei ole mikään mahdoton, mutta ei sekään tule itsestään.

Tieto ylsi tajuuntaani

Olen nyt vihdoin ja viimein tajunnut, etten tule koskaan palkkatyössä tienaamaan riittävästi säästöön rahaa ennen eläkeikää ja köyhänä en ole valmis vanhuuttani viettämään. 

Kevytyrittäjiksi aikovien kurssilla, jossa valmentajana kävin heidän kanssaan näitä eläkeasioita läpi, edes 20 vuotias, yel- vakuutusta n. 500 euroa kuussa maksava nuori maalari, ei pääsi kuin hätäisesti yli 1200 euroa työeläkkeenseen yli 45 vuoden työuransa jälkeen. Pelottavaa. Kyllä eläkkeitä on leikattu ja uudistusten valossa eläkeasiat saadaan näyttämään niin kivoilta. Suuri huijaus, sanon minä.

Lapsille pitäisi jo ala-asteelta lähtien ruveta puhumaan viisaasta taloudenhallinnasta.


Tiedän maailmanlaajuisen yhteisön, jossa todellakin aletaan alle kouluikäsille opettamaan tärkeitä rahaan liittyviä asioita. Niistä voisin kertoa jossain artikkelissani. 

Maksaakko paljon yel- vakuutusta vai minimimaksun?

Tuttavani jäi juuri tänä keväänä eläkkeelle. Hän kertoi, että oli yrittäjänä maksanut Yel- vakuutusmaksuja itselleen vuodessa 26 000 euroa. Hänen yrittäjätuttavansa olivat sen sijaan maksaneet minimimaksut ja sijoittaneet säästöön jääneillä maksuilla asunto-osakkeisiin. Nyt he pärjäävät vuokratuloillaan paljon paremmin. Ja vaikka tulot eläkkeellä olisivat saman verran, kuoleman jälkeen osakkeet jäävät perintönä lapsille, mutta yel-vakuutuksesta saatu eläke loppuu siihen paikkaan.

Jaa että onko ison yel-maksun maksaminen viisasta? Onko järjestelmä jotenkin vinksahtanut? En voi valitettavasti luottaa systeemiin. Voitko sinä? Valaisetko, kiitos?

MIKÄ ON OIKEA RATKAISU?
Nyt tai koskaan on tehtävä päätös mitä ryhdyn tavoittelemaan ja vaihtoehto 4 on varmin vaihtoehto minulle. Sen tiedän, että mikään ei tule itsestään, ilman kovaa ja pitkäjänteistä työtä. Täytyy tietää mitä tekee ja pitää visio kirkkaana mielessä.

Tavoitteena on siis luoda 4500 euron lisätulot kuukaudessa loppuelämäkseni. Minulla on aikaa siihen vajaat 10 vuotta. Mikä on oikea ratkaisu? Mihin suuntaan menen? Miten toteutan taloudellisen tavoitteeni?

Tiedän, että minun pitää ensin pohtia monelta kantilta asioita. Lisäksi minun tulee tehdä selkeät tavoitteet, mitä haluan oikeasti saavuttaa työelämässäni ja sen avulla. Ilman tavoitteita olen tuuliajolla.

TAVOITTEIDEN TEKEMINEN

Tavoitteiden tekeminen on tärkeä osa onnistumista, joten seuraavassa postauksessa haluan kertoa lisää siitä, miten luodaan tavoitteita ja kuinka ne voivat toteutua. Olen parhaillaan lukemassa kirjaa, jonka kirjoittajan YouTube - videoita olen katsellut kohta 3 vuotta.

Sen tiedän, että haluan viettää talvet jossain lämpimässä maassa puolisoni kanssa ja mieluusti jo ensi talvena!

Jos haluat ottaa yhteyttä minuun se käy lähettämällä suoraan sähköpostia map.yarvensivu@gmail.com.

Leppoisia eläkepäiviä ja hyvinvoinnin kasvua toivotellen!