Henkilökohtainen valmennus videon tekijäksi

11.06.2019

teksti: Sirpa Yarvensivu


Tämän kevään ja kesän aikana, kun olen ollut jalka paketissa, enkä ole voinut itse kuvata videoitamme, löysin innokkaan oppijan. Meillä on perheessä ollut työnjako; minä kuvaan ja editoin, Dmitry roudaa kamoja, esiintyy tarvittaessa ja spiikkaa juttuja. Minulle on jäänyt suunnittelu ja editointi, julkaiseminen ja markkinointi.


Videokuvaukset perusteet

Kun en pystynyt itse kuvaamaan, ryhdyin opettamaan Dmitryä meidän varakuvaajaa, kuvaamaan. Annoin hänelle sparrausta ja ohjasin erityisesti niihin asioihin kiinnittämään huomiota, joissa näin, että hän ei ollut ymmärtänyt kuvaamisen perusteita. Kuten esim. kuvakoot. Tavallinen harrastaja kuvaa joko todella kaukaa, tai sitten siitä kokokuvan, puolikuvan väliltä. Yleensä kahta kuvakokoa käyttäen syntyy harrastajan kotivideo.

Myös kameran liikuttaminen, kuvakulmat, valoitusasiasta, panoroinnit, tilttaukset yms. eivät ole harrastajan mielessä ensimmäisenä. Leikkaajana sen sijaan tiedän, millaisia kuvia tarvitaan, jotta saadaan hyvä video. Kuvalla tarkoitan siis liikkuvaa kuvaa.

Harjoitustehtävä; kuvaa video haluamastasi teemasta ja saat palautetta mikä meni hyvin ja missä voit petrata

Haluaisin antaa sinulle tehtävän: kuvaa video haluamastasi teemasta, editoi se, saat palautetta minulta, mikä meni hyvin ja missä voit parantaa taitojasi. 

Kävimme läpi kuvauksen periaatteita parisen tuntia. Oppien innoittamana mies lähti kuvaamaan omaa treeniänsä seuraavana aamuna. Sain materiaalin käsiini, katsoin sen läpi ja annoin palautetta, niin hyvää kuin huonoakin. Puuttuvia kuvia oli useita, joten hän kävi seuraavalla treenillä hieman paikkaamassa asiaa. Siitä materiaalista syntyi video, joka on videoharrastajan ensimmäinen sparrauksen jälkeen toteutettu kokonaisuus.

Ammattieditoijana näen heti, tuleeko kuvatusta materiaalista kunnollista videota

Näin YLE:n editoijana yli 15 vuotta toimineena, näen kyllä heti, saako materiaalista toimivaa kokonaisuutta. Puolisoni kuvausmateriaalia katsoessa, olin positiivisen yllättynyt tuloksesta. Kuvauksen monipuolisuus, hänen esiintyminen videossa onnistui hyvin, joskin esiintymistä on harjoiteltu jo pidemmän aikaa. Erilaiset kuvakulmat ja kuvakoot monipuolistivat videoita.

Editointia en kuitenkaan kehdannut jättää Dmitryn harteille, se veisi häneltä liikaa aikaa. Siksi olen häntä pyytänyt harrastevideoissaan käyttämään tiettyä aplikaatiota, joka leikkaa kohtuullisesti videot kasaan. Noh, kyllä niistä heti näkee, että kone ne on tehnyt, mutta joskus se taso voi riittää.

Tämä innokas oppilas kyselee nyt koko ajan, miten hän voisi parantaa videotaan. Kyseisestä videosta tehdään toinen harjoitus, kun tietyt perusasiat on käyty läpi. Vaikka video on selvästi keskitasoa parempi, siitä saadaan about 10x parempi, vaikka kuvauskalustoa ei muuteta tai paranneta. Puhun nyt kokonaisuudesta.

Jotta videon kokonaisuus toimii, tarvitaan useita onnistuneita osa-alueita. Videon tavoitteet määritellään luonnollisesti ensin ja sitten luodaan käsikirjoitus. Kun suunnitelma on valmis voidaan aloittaa videon tekeminen.


0) Videon tavoitteet
1) Käsikirjoitus / suunnitelma
2) Videokuvaus
3) Valotus ja valaistus
4) Äänimaailma
5) Selfie - puhe ja oma esiintyminen videossa
6) Musiikki
7) Editointi
8) Efektit
9) Alku- ja lopputekstit ja muu tekstitys
10) Videon julkaiseminen jollain somekanavalla
11) Videon markkinointi
12) Videon tavoitteiden ja tulosten analysointi

Näistä jokainen osa-alue vaatii keskittymistä ja ymmärtämistä siitä, mikä on oleellista ja mitä videolla tavoitellaan ja mitä ei. Tässä vaiheessa ei mennä liian syvälle, jotta video yleensä voisi valmistua muutamassa tunnissa tai parissa päivässä. Puhutaan nyt n. 3-5 minuutin videosta, joka ei ole mikään mainospläjäys, vaan lähempänä videotarinaa.

Facebook suosii yli 3 minuutin videoita ja näyttää niitä enemmän kuin lyhempiä. Joten tässä keskityn 3 - 5 minuutin videoihin ja sellaisiin, joissa on muutakin ääntä kuin musiikki.

Videontekijän perustaso

Jos halutaan mennä videon teossa sieltä missä rima on matalin, silloin videoklipit käytetään ilman ääntä ja liveäänen tilalle laitetaan yksi pitkä biisi soimaan alle. Sitten lisätään sopivia videoita aikajärjestyksessä peräkkäin ja vot, siinä on video.

Tämäkin taso on jotain sellaista, mitä harva vielä osaa tehdä hyvin, ellei käytä valmiita leikkausohjelmia. Tasoeron suunnitelmallisessa editoinnissa ja automaattieditoinnissa huomaa heti ja vaikka olen kokeillut sitä ja jopa jossain henkilökohtaisissa somepäivityksissä käyttänyt, minua jollain tasolla nolostuttaa laittaa sellainen video näkyville. Joissakin tilanteissa se on toimiva, erityisesti harrastusmielessä.

Puolisoni innostui kuvaamaan rakennustyömaillaan paljon ja teki heti samantien niistä automaattieditoinnilla valmiita videoita. Ihan kivaa katseltavaa, mutta sanoma niistä ei nouse esille, ne ovat pelkkiä kepeitä musavideoita, joita mahtuu tusinaan tuhat.

Jos olet siinä tilanteessa, että osaat tehdä "musavideon", niin nyt on aika nostaa tasoa muutama pykälä, erottua eduksesi. Eikä se välttämättä vaadi rahallista panostusta yhtään. Harjoitusta ja tekemistä se vaatii.

(Aloittavan) yrittäjän tehokas ajankäyttö

Videoiden merkitys markkinoinnissa voi olla suurempi kuin uskotkaan. Tiesitkö, että kaikesta internettiin ladattavasta aineistoista yli 80% on videoita? Markkinoijat kuuluttavat, että videoissa on kaikkein suurin ROI, ei nyt tarkoita tässä Rovaniemen lyhennystä, vaan return of investment.

Videot näyttävät ja opettavat selkeästi, jos palvelusi tai tuotteesi vaatii selitystä. Ihmiset katsovat ensin, onko sinulla video asiasta, ennen kuin he alkavat lukea selvitystä, miten tuote toimii tai miten sitä tulisi käyttää. Johtajistakin yli 59% katsoo ensin videon, kuin lukee asiakirjaa.

Älä petä itseäsi ja anna kilpailijoillesi 1000% etumatkaa ajattelemalla, ettet sinä tarvitse videoita omaan businekseesi. 

Kyllä tarvitset ja jos olet tarkan euron mies tai nainen, opettelet itse tekemään vaikuttavia videoita. Mietitkö, miten voisit tehdä tehokkaasti ja edullisesti markkinointia? Videokoulu on oikea valinta, jotta voisit tuottaa itse videosi ja parhaassa tapauksessa heti alussa ennen yrityksesi lanseerausta.  Jos kalenterisi ei ole täynnä rahaa tuovia asiakkaita, tyhjät hetket kannattaa panostaa oman osaamisen nostamiseen nimenomaan markkinoinnissa, sillä ilman sitä, asiakkaita ei löydy ja rahavirta tyrehtyy.

Voin videokoulun vetäjänä luvata, että valmennuksen jälkeen sinä erotut yrittäjänä muista ja kun kuluu aikaa ja olet julkaissut 40 videoita, olet päässyt tasolle, että nautit siitä videoiden tekemisestä, että voit itse hallita bisnestäsi loistavilla videoillasi.

Annan sinulle haasteen. Tee 40 videota ja tee video joka päivä. Sen ei tarvitse olla välttämättä pitkä. Opit tekemällä ja opit näkemään, mistä lisätaidoista olisi sinulle erityisesti hyötyä.

Videokoulumme valmennus sisältää erilaisia koulutuspaketteja ja / tai henkilökohtaisen videovalmennuksen.

Saat valmennusta nimenomaan omien videoidesi kautta. Sinä lähetät videon meille, tai julkaiset sen piilotettuna, vaikka YouTubessa, me katsomme sen ja annamme sinulle ruusuja ja kehuja onnistumisista ja näytämme missä voisit parantaa, jotta voisit nostaa videosi tasoa.

Toimiva kokonaisuus vaatii yllämainittujen 12 osa-alueen sisällä useita onnistumisia. Ei riitä, että on kauniita kuvia ts. videoklippejä, tarvitaan paljon muutakin. Kun näemme videoistasi oman osaamisesi tason, voimme helposti sparrata sinua seuraavalle tasolle ja korjaamaan sitä, mikä ei toimi.

Missä videonteon osa-alueessa tarvitset sparrausta?

Videokuvaaminen, äänimaalima, kalustoasiat, valaistus, esiintyminen, käsikirjoitus, editointi, tekstittäminen, efektit, musiikin valinta? Saan parhaiten selville mitä tarvitset ensin, kun katson 1-3 tekemääsi videota.

Ota rohkeasti yhteyttä, jo lyhyt sparraus voi nostaa sinut seuraavalle tasolle ja opit nauttimaan siitä, mitä teet, etkä hakkaa tyhjää päätäsi seinään asian vuoksi. Säästät aikaa, sillä toki voit oppia näitä asioita, katsomalla useita videoita, joissa voidaan opettaa jotain osa-aluetta.

Onko sinulle aika rahaa, vai oletko valmis aloittamaan kanssani?

Ilmoittaudu videokouluun muuviis.info@gmail.com tai varaa aika henkilökohtaiseen videosparraukseen. Puh: 044-349 3355