Voitetaanko kuntavaalit videokampanjalla? 

08.02.2021

Näin äänestäjänä ja ehdokkaiden vaalisanomien tutkijana mietin, millaista ehdokasta haluaisin äänestää? Onko se puolue ja sieltä "paras ehdokas? Vai henkilö, joka on luotettava konkari ja vai uusi tulokas joka haluaa vaikuttaa? Näihin en osaa vielä vastata mutta muutaman asian tiedän, millainen ehdokkaani on. 

Hän puhuu selkeästi VIDEOISSAAN tavoitteistaan ja intohimostaan aiheeseen, jota hän puolustaa ja miksi. Mikä on hänen tarinansa, miten hän kasvoi ehdokkaaksi? Hän puhuu silmiin katsoen videoissaan mitä asiaa hän ajaa ja mitä ei. Hän ei piiloudu nätin kuvan taakse, vaan LIVE - videoissaan nappaa minut innostukseensa mukaan. Hän ei mumise epäselvästi tai jäykisty videon edessä. Hän ei pälyile pelokkaana puhuessaan minulle suoraan kasvoihin FB - live videollaan. Hän on sitä mitä hän puhuu. Aito, rehellinen ja innostunut siitä, eikä vain kokeilemassa ja testaamssa, josko kävisi hyvä tuuri. Minä en tule astumaan jalallakaan yhteenkään vaalipaneliin tai vaalituville. En kierrä hernekeittoa syömässä soppatykeistä, saati uskoisin lehtimainoksia, flyereitä tai epätoivoisia tienvarsimainoksia. 

Pandemia pysäyttää lähes tyystin perinteiset tavat lähestyä äänestäjiä.
 On kuitenkin olemassa keinot, joita suosin ja toivon voivani nähdä tänä vuonna 2021

Lehti- tai tienvarsimainokset ärsyttävät useimpia ja minusta ne ovat epätoivoinen keino kalastella äänestäjiä ja puhdasta rahan haaskaamista ja jos ne jäävät kuukausitolkulla tienvarsiin, niin ne ovat jopa vaarallisia muille tiellä kulkeville.
Ja mitä ne kyltit ja naamakuvat oikeasti kertovat ehdokkaasta? Numeron, puolueen ja ammatin, ehkä jopa henkilökohtaisen sloganin. Riittääkö se? 

Tulitikkurasian kokoinen lehtimainos/digimainos 2-3 kertaa paikallislehdessä on epävoivoista ja turhaa. Etusivun mainos puhdasta rahan haaskausta. Tarvitaan nykyaikaista vaalikampanjointia ja markkinointia, joka toisin kuin luullaan, ei ole niin kallista, ettei kuka tahansa voisi ainakin jossain määrin tehdä. 

Perinteinen näkyvyyden hakeminen Ei riitä ainakaan minulle, vaan kertoo enemmänkin siitä, että ehdokas on jäänyt jälkeen maailman menosta. Älä ymmärrä minua väärin, arvostan ja kunnioitan perinteisiä arvoja, kuten perhettä ja avioliittoa miehen ja naisen välillä. Koulutustakin jossain määrin, mutta itseoppinut menestynyt yrittäjä on parempi esikuva kuin titteli edellä menevä ehdokas. 

Kuntavaaliehdokkaan vahvuus mitataan 2021 videoilla ja LIVE - videoesiintymisillä 

Haluaisin hänen esiintyvän videoissa selkeästi, rennosti ja vakuuttavasti ja ennen kaikkea innostavasti kertoen kampanjoinnistaan. Ottavan videillaan kantaa päivän polttaviin asioihin viikottain tai päivittäin.  

Haluaisin hänen vastaavaan videoidensa välityksellä hänelle esitettyihin kysymyksiin ja kertovan mielipiteensä niissä katsojaa silmiin katsoen. 

Haluaisin hänen järjestävän LIVE- tapahtumia YouTubessa tai somekanavilla, jotta näkisin, onko hän tosissaan, vai leikkimielellä, mitä ja ennen kaikkea mieltä hän on muustakin kuin vaalikoneen antamista vastauksista.

Voisin myös osallistua hänen webinaareihin tai zoom-palavereihin, jossa voisin esittää kysymyksiä. Jos hänen kanssaan voisi vielä henkilökohtaisestikin videopuhelussa puhua, voisin ehkä äänestää häntä. Puolueella on toki hieman väliä, mutta se ei ratkaise.


Luotanko äänestäjänä vaalikoneeseen?

Viime vaaleissa tein vaalikoneen avulla testin. Sain huonnoimmaksi ehdokkaaksi erään tutun poliitikon, joka oli minulle potentiaalinen kohde äänestää. Vaalikone pilasi kaiken ja ääni meni muualle. Silloin ei juuri kukaan tehnyt videoita. Mutta yksi teki ja hän nousi ääniharavaksi ja jopa kunnan hallitukseen. Täytyy myöntää, että minulla oli hieman näppini pelissä, sillä teimme hänelle 3 vaalivideoita.
Tsekkaaa täältä meidän palvelut. 

Nykypäivän poliitikon tulee osata esiintyä videossa ja sanoa sanottavansa selkeästi. Toki, kaikki eivät ole luonnonlahjakkuuksia siinä, mutta sehän on taito, jonka voi oppia ja siihen saa valmennustakin. Jos tavoitteena on halu nousta ihan eduskuntaan ja hallitukseen, niin on jo aika aloittaa, ettei käy köpelösti, niin kuin saimme todistaa 2020 muutaman kerran. 

Videoilla ehdokkaan persoonallisuus tulee esille, hän pääsee kuvainnollisesti kuulijansa iholle vaikka on pandemia. Niiden avulla on suhteellisen helppo sanoa sanottavansa ja herättää tunteita ja mielikuvia, sellaisia, joista pelkkä tienvarsimainos tai lehtimainos ei voi mitenkään kertoa. Jos vielä kemiat mätsää, niin saattaapa kolahtaa äänestyslaatikkoon yksi arvokas äänikin.

Onko kuntavaali ehdokkaalla nykypäivänä varaa olla käyttämättä videoita? 

Nykyään katsotaan online-videota mobiililaitteella, liikkeellä ollessa, katsellaan paloja sieltä täältä, ja ironista kyllä myös palataan olohuoneeseen katsomaan live - lähetyksiä YouTubesta tai somesta. 

Minulle on törkeän suuri kynnys lähteä vaalituville tai tapahtumiin erityisesti näin koronan aikana ja tuskin muutoinkaan. Nykypäivänä ollaan totuttu siihen, että tietoa saa netin kautta. Miksi sitten pitäisi raahautua vaalitilaisuuksiin ja vielä altistua pandemian vaaroilla?

Jos minua kuullaan, sanoisin, ettei tämän vuoden kuntavaaliehdokkailla ole toivoakaan läpimenosta, ei ainakaan uusimmilla ehdokkailla, ilman videoita. Toisaalta uudet ehdokkaat voivat hyödyntää tilannetta satsaamalla erityisesti aktiivisesti videoihin ja somenäkyvyyteen sopivalla tavalla.  Se vaatii heiltä mukaavuusrajan ylittämistä, sillä Suomessa vielä harvat ovat tottuneita esiintymään videoissa. Esiintymispelko on suurin pelko vieläkin.

Kaikkihan sen tietävät,  videot tuppaavat jäämään eloon, myös vaalien jälkeen. Jos ollaan kokeilumielellä eikä vielä tiedetä mitä asiaa ajetaan, niin on vaara tulla naurunalaisiksi. Mutta, jos ei yritä, ei mitään saakaan.  Joten rohkeutta tarvitaan ja omien sanojensa pitävyyttä. Tämä tulee olemaan mielenkiintoista peliä niin Rovaniemellä kuin koko maassa. 


Videoesiintyminen paljastaa totuuden kuntavaaliehdokkaasta
.

Jos ehdokas ei osaa puhua videoissa hyvin, miten ihmeessä hän puhuu kunnanvaltuustonkokouksessa asiansa hyvin? Jos hän ei ole aktiivinen ja seiso sanojensa takana somekanavilla, miten hän erottuisi muista naamoista? Ellen näe hänen esiintymistäni videoissa ja live - videotapahtumissa, että tuntisin hänet riittävän hyvin, hän menettää ääneni, vaikka saattaisi olla paras valinta.